Reteta de
placinta cu carne de vita tatareasca (geantak)
CANTIK (TATAR BÖREĞİ)- mai jos in turca
Frămânţi un aluat de pâine pe care îl laşi la dospit. între timp, prepari umplutura. într-un bol, amesteci carnea cu mirodeniile şi ceapa tocată fin. La frământat, pui şi câteva linguri cu apă. Apa face ca umplutura să fie pufoasă şi are rol de liant. Acoperi şi laşi la rece. împărţi aluatul în suluri, din care tai bucăţi şi le faci bile. întinzi fecare bilă în formă de cerc. Aşezi umplutura pe jumătate de disc şi acoperi cu cealaltă parte. Lipeşti bine.
placinta cu
carne de vita geantak. Fiecare plăcintuţă o treci apoi printr-o baie de ulei şi o
aşezi într-o tavă (de regulă tava e rotundă) cu închizătura în sus, într-o
parte, una după alta până se umple tava. Faci un amestec de ou bătut cu
smântână şi acoperi plăcinta.
Laşi la
dospit puţin, apoi coci la foc potrivit, până se rumeneşte. Imediat treci
margarina pe deasupra plăcintei, să fie cât mai fragedă şi acoperi plăcinta cu
un prosop. E bună atât caldă, cât şi rece.
Iata o noua reteta tatareasca. Eu le
zic "posetele".Sunt foarte bune intr-o seara calda alaturi de iaurt
sau lapte batut rece.
Cantitatile de mai jos,le-am estimat,pentru ca doamna S le face la ochi.La sfarsitul asta de saptamana am sa le fac si eu acasa si am sa vin cu corecturile necesare.
INGEDIENTE:
-2 oua
-500 ml iaurt
umplutura:
-0,5 kg piept de pui tocat (sau carne de miel, de vita sau de care va place)
-2 cepe tocate
-sare,piper
-o lingura mare de menta uscata
aluatul:
-600 g faina
-1 cub de drojdie
-sare
-apa calda
MOD DE PREPARARE:
Cantitatile de mai jos,le-am estimat,pentru ca doamna S le face la ochi.La sfarsitul asta de saptamana am sa le fac si eu acasa si am sa vin cu corecturile necesare.
INGEDIENTE:
-2 oua
-500 ml iaurt
umplutura:
-0,5 kg piept de pui tocat (sau carne de miel, de vita sau de care va place)
-2 cepe tocate
-sare,piper
-o lingura mare de menta uscata
aluatul:
-600 g faina
-1 cub de drojdie
-sare
-apa calda
MOD DE PREPARARE:
-carnea tocata se amesteca cu
ceapa,sare,piper si menta uscata
-se framanta un aluat din
faina,drojdie si apa calda,dupa care se lasa la dospit pana isi dubleaza
volumul
-alutul se ruleaza in suluri cam de 5 cm in diamentru,apoi se taie rondele cam
de 1 cm grosime
-se pune o lingurita de carne in
mijlocul fiecarei rondele,apoi se pliaza pe diametru si se lipeste bine aluatul
pe margini cu degetele
-se aseaza posetelele rezultate
intr-o tava unsa bine cu ulei , in picioare,sa se sprijine una de alta,cu
lipitura in sus
-se bat 2 oua si se ameteca cu
iaurtul dupa care se toarna peste posetele si se da la cuptorul incins la 210*
-se servesc calde sau reci la un
pahar de iaurt sau compot.Parerea mea este ca sunt mai bune calde,asa ca a doua
zi le-am incalzit la microunde pe cele ramase.
MALZEMELER
2 sb.un
yarım sb.ılık süt
1/4 yaş maya
tuz
İÇ MALZEMESİ
250gr kıyma (çiğden)
2 tane haşlanmış patates (ezilmiş)
1 soğan (rende)
maydanoz ,baharatlar
Hepsini karıştırıp bekletiyoruz.
HAZIRLANIŞI
Ilık süt içinde mayayı eritip,un ve tuzu katarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz.Bekletmeden 2 adet pazı yapıp 35-40 cm çapında açıp,üzerini yağlayıp, kenara koyuyoruz.2. pazıyı da aynı büyüklükte açıp üzerini yağlayıp ilk açtığımız üzeri yağlı hamurun üzerine seriyoruz. Her iki yufkayı beraberce sarıp rulo haline getirip 3'er parmak aralıklı 12 parçaya ayırıyoruz.Elimize aldığımız parçayı ezdirip,iç malzemesini koyup poğaça gibi kapatıp yağlanmış tepsiye diziyoruz ve 1 saat kadar tepsi mayası için bekletiyoruz.200 derecede 30 dk kadar pişiriyoruz . (Üzerine yumurta sürülmüyor)Afiyet olsun..
NOT: Bu yemek adını tepsiye dizilmekten alır.Tatarcada ''cantaymak''denir. Türkiye türkçesinde ''yan yatmak''anlamına gelir.
Esas ismi Cantık ama tava (tepsi)çiğ böreği olarak da söylüyorlarmış
Bir de üzerine isteyen sos hazırlayıp dökebiliyor.Üstüne dökülen sos şöyle:
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı yoğurt
-1 Yumurta
-1 fincan süt
Karışım üzerine dökülüp pişiriliyor.
Ben poğaca tarzının tarifini çok beğenerek yedim.Meryem arkadaşıma teşekkür ediyorum.Ellerine sağlık diyorum..
2 sb.un
yarım sb.ılık süt
1/4 yaş maya
tuz
İÇ MALZEMESİ
250gr kıyma (çiğden)
2 tane haşlanmış patates (ezilmiş)
1 soğan (rende)
maydanoz ,baharatlar
Hepsini karıştırıp bekletiyoruz.
HAZIRLANIŞI
Ilık süt içinde mayayı eritip,un ve tuzu katarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz.Bekletmeden 2 adet pazı yapıp 35-40 cm çapında açıp,üzerini yağlayıp, kenara koyuyoruz.2. pazıyı da aynı büyüklükte açıp üzerini yağlayıp ilk açtığımız üzeri yağlı hamurun üzerine seriyoruz. Her iki yufkayı beraberce sarıp rulo haline getirip 3'er parmak aralıklı 12 parçaya ayırıyoruz.Elimize aldığımız parçayı ezdirip,iç malzemesini koyup poğaça gibi kapatıp yağlanmış tepsiye diziyoruz ve 1 saat kadar tepsi mayası için bekletiyoruz.200 derecede 30 dk kadar pişiriyoruz . (Üzerine yumurta sürülmüyor)Afiyet olsun..
NOT: Bu yemek adını tepsiye dizilmekten alır.Tatarcada ''cantaymak''denir. Türkiye türkçesinde ''yan yatmak''anlamına gelir.
Esas ismi Cantık ama tava (tepsi)çiğ böreği olarak da söylüyorlarmış
Bir de üzerine isteyen sos hazırlayıp dökebiliyor.Üstüne dökülen sos şöyle:
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı yoğurt
-1 Yumurta
-1 fincan süt
Karışım üzerine dökülüp pişiriliyor.
Ben poğaca tarzının tarifini çok beğenerek yedim.Meryem arkadaşıma teşekkür ediyorum.Ellerine sağlık diyorum..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu